King of Roofs 2012

Kattava palkittiin Paasikiviopiston kattoremontista

Paasikiviopiston nykyisin koulutuskäytössä olevan vanhan talli- ja navettarakennuksen monimuotoisen katon remontissa korjattiin myös kattoikkunoiden pellitykset. Näyttävä katto sai arvoisensa katteen. Klassinen, savitiilenpunainen Monier Ormax –betonikattotiili uudisti rakennuksen ilmeen.

Paasikiviopiston viehättävä nykyisin koulutuskäytössä oleva vanha tallirakennus sai viime vuonna uuden tiilikaton lähes viime tipassa. Vanhoja savikattotiiliä oli jo tipahdellut katolta ruoteiden petettyä.

Paasikiviopiston  opetustiloja sisältävä rakennus on peräisin 1900-luvun alkupuolelta. Rakennuksen viehättävä ulkomuoto johtuu siitä, että se on alun perin ollut tallirakennus. Julkisivussa on valkoista rapattua  ja puuverhoiltua pintaa. Kattolappeet ovat kahdessa tasossa ja alemmilla tasoilla ovat suuret, sisätiloihin valoa tuovat kattoikkunat, joita on kaikkiaan 24.

Ennen kattoremonttia rakennuksessa oli sen tyyliin hyvin sopivat yksikouruiset savitiilet.
–Vanhat savitiilet olivat vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta osa ruoteista oli hapertunut poikki ja tiiliä oli alkanut jo pudota katolta. Voisi sanoa, että katto oli jo varsinainen pommi, kertoo työnjohtaja Jyri Peltoniemi Kattavasta.

Kattava Oy on turkulainen, vuonna 1986 perustettu pitäviin ja laadukkaisiin vesikattoihin ja vedeneristämiseen erikoistunut yritys. Kattourakoiden lisäksi se toteuttaa siltojen epoksitiivistys- ja vedeneristystöitä.

Syksyn mittainen projekti

Työ oli varsin mittava. Kattoremontti pääsi käyntiin elokuussa 2011 ja valmistui joulukuussa. Työ oli suuri ja haastava. Enimmillään työmaalla oli seitsemän kattoammattilaista.

Telineiden pystytyksen jälkeen katto purettiin aluslautoihin asti. Vanhat kattotiilet päätyivät tien ja parkkipaikan pohjarakenteisiin. Vanhojen ruoteiden surkea tila paljastui lopullisesti purkuvaiheessa. Monet ruoteista oli pahasti lahonneita. Aluskatteena toiminut vanha peltikate oli niin paksua materiaalia, että ruostevaurioista huolimatta se oli edelleen ehjä.

Suuria virheitä aikaisemmassa kattoasennuksessa ei paljastunut. – Pystymmän alalappeen tuuletus tosin osoittautui puutteelliseksi, Peltoniemi kertoo.

Uusi rakenne tiiviiksi

Uusi kattorakenne lähtee  peltikaton ruoteiden päältä. Päälle asennettiin koolaus Finnforestin Kerto-katteen (15 mm) edellyttämällä 99 mm:n jaolla. Sen päälle asennettiin
Katepal kumibitumihuopa K-EL 60/2200. Huovan päälle asennettiin kyllästetyt rimat (22*50)  ja ruoteet (22*100). Kattotiili on klassinen, savitiilenpunainen Monier Ormax –betonikattotiili.

Kaikkiaan 24:n kattoikkunan pellitykset purettiin ja ikkunan alapuolisen hyllyn kallistusta parannettiin 50-100 mm. – Onneksi tilaa riitti. Siinä oli aikaisemmin vain pelti ja pahvialuskate. Vuotoriski oli ollut melkoinen, Peltoniemi huomauttaa.

Uudessa rakenteessa on Kesto-kate ja kumibitumihuopa K-EL, joka liimattiin puhalletulla bitumilla. Lopuksi toteutettiin pellitykset.

Haasteelliset detaljit

Urakkaan kuuluivat luonnollisesti kaikki tarvittavat pellitykset, sadevedenpoistojärjestelmän kourut, räystäät ja syöttötorvet ja seinänjuuripellitykset. Lappeiden välinen pystyseinä paneloitiin. Ylälappeelle asennettiin lumiesteet.

Kaikkiaan 1800 m2:n kattoremontti oli monin tavoin haasteellinen työ. Purkutyö oli vaikea toteuttaa sään armoilla, sillä kerroksia oli paljon. Asennusvaiheessa työmaalla jouduttiin tarkkaan vaiheistamaan eri ammattilaisten työtä, kun samassa kohdassa työskenteli tiilikattoasentajia ja pellittäjiä. Monimuotoiset detaljit edellyttivät työn limittämistä. 

–Kohde on hieno ja monimuotoinen katto todellinen haaste toteuttaa. Huomionosoitus on erityisen mieluisa, Kattava Oy:n toimitusjohtaja Hannu Jokinen kertoo. Hän paljastaa, että Paasikiviopiston jälkeen on valmistunut vieläkin haasteellisempi ja näyttävämpi kattoremontti. Ensi vuodeksi Suomen parhaan kattoasentajan arvonimestä kilpailevat saavat siis panna parastaan viedäkseen arvonimen Kattavalta.

Monier Oy valitsee vuosittain ”Kattojen kuninkaan” nostaakseen esiin katon asentajan ammattia ja ammattitaitoisen katon asentajan tekemää työtä. Voittajan valitsee arkkitehtuuriin ja katonasennukseen perehtyneistä henkilöistä koostuva tuomaristo, joka painottaa mm. toteutuksen esteettistä ulkonäköä ja teknisiä ratkaisuja sekä ammattitaitoista käsityötä.

LUE LISÄÄ

KATTOASENTAJAT

Etsi tästä