Seurantakohde Tampereella

Tasakatosta aumakatoksi – As Oy Tampereen Pohtolan katto remontoidaan talvella
Tasakatto, betonielementtirakenteet, neljä kerrosta – kuulostaako tutulta? Suurin osa Suomen rakennuskannasta on rakennettu 1960-70-luvulla ja näyttää juuri tältä. Tämä rakennuskanta on nyt tulossa ikään, joka edellyttää peruskorjauksia. Samainen tilanne kohdattiin myös vuonna 1972 rakennetussa As Oy Tampereen Pohtolassa. Sen sijaan, että taloyhtiö olisi korjattu entiselleen, päätettiin siitä tehdä samalla entistä edustavampi ja nykyvaatimuksia vastaava. Kohteen pääurakoitsijana toimii KerabitPro Oy Tampereen piiri. Kohteen etenemistä pääset seuraamaan täältä Omataloyhtiön sivulta. 

Katto kohtasi elinkaarensa pään
Taloyhtiön 40 vuotta vanha bitumikatto päätettiin päästää eläkkeelle. Huolimatta siitä, että taloyhtiön katto oli ikänsä puolesta uusimista vailla, oli vaurioita kohteella huomattavan vähän. Vuotoja oli havaittavissa vain muutaman läpiviennin osalta, joten kattoremonttia kohteella päästiin tekemään varsin hyvissä ajoin. 

Tiilikatteella laadukas ja näyttävä katto
Vesikattoremontille oli tarjolla monia ratkaisuja, mutta lähtökohtana kattohankkeelle oli, ettei vanhaa tasakattoa haluttu enää säilyttää.  Samassa yhteydessä päätettiin parantaa taloyhtiön ilmanvaihtoa. Aumakatoksi muuttaminen antoi paitsi julkisivulle paljon kaivattua uutta ilmettä myös nykyaikaiselle talotekniikalle kaivattua tilaa.
- Ajatus kattotyypin vaihtoon lähti siitä, että saimme hyvää esimerkkiä lähialueella saneeratuista taloyhtiöistä. Kokemukset näistä hankkeista olivat olleet todella positiivisia. Yhtiökokouksessa kävimme asiantuntijan voimin läpi kaksi vaihtoehtoa sekä perusteet yleensä vesikattoremontin suorittamisen. Käymällä rakentavaa keskustelua osakkaiden kanssa ja saimme esille hyviä huomioita. Lopulta päätös oli kuitenkin selvä. Tasakaton korjaus todettiin vain ongelman siirtämiseksi, kun taas aumakatto satsaukseksi tulevaisuuteen ja omaisuuden arvon nostamiseen, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Petteri Elomaa Kiinteistötahkola Tampere Oy:stä.

Ratkaisut löytyivät Monier Oy:ltä

As Oy Tampereen Pohtolaan asennetaan tummanharmaat Ormax–kattotiilet ja aluskatteena käytetään Spanflexiä. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on vaihtoehtona myös edullinen – koko elinkaarensa ajan. Kun otetaan huomioon tiilikaton pitkäikäisyys, asentamiskustannukset ja talon käyttöikä, tiilikatto on yksi edullisimmista kateratkaisuista.

- Eri katemateriaaleja vertaillessamme koimme positiivisen yllätyksen. Tiili materiaalina tuli mukaan kesken projektin, kun sen huomattiin tuovan sekä kaivattua näyttävyyttä että yllättäen myös kustannussäästöjä, täydentää isännöitsijä Elomaa. Kattoremontti on oiva tilaisuus parantaa kokonaisuutta.

Vesikattoremontin yhteydessä on syytä huomioida se, mitä rakennusmääräyksissä määrätään.  Kattosiltojen ym. kattoturvatuotteiden avulla tulee järjestää esteetön kulku savupiipuille sekä katon muille läpivienneille. Lumiesteet tulee olla määräysten mukaan kaikkialla, missä on kulkua talon ympärillä.

- Kattoremonttia tehtäessä on muistettava, että kiinteistön omistaja  on loppupeleissä vastuussa siitä, että mm. kattoturva-asiat ovat  kunnossa. Lumieste täytyy olla kaikkialla niissä kohdin, missä ihmisillä on vaara jäädä putoavan lumen alle. Kattosilloissa ja seinätikkaissa on myös omat määräyksensä. Kun räystäskorkeus ylittää tietyn metrimäärän, kattosilloissa ja seinätikkaissa täytyy olla tietynlainen turvakisko, johon turvavaljaat kiinnitetään. Kaikki tämä tulee ottaa huomioon jo hyvissä ajoin kattoremonttia suunniteltaessa muistuttaa myyntipäällikkö Teemu Sivenius Monier Oy:ltä.

Kattoremontti voidaan suorittaa myös talvella
Kattoremontit mielletään tyypillisesti kesän aika suoritettaviksi urakoiksi, mutta hyvällä suunnittelulla se onnistuu myös talvella, jopa isolla katolla. As Oy Tampereen Pohtolan remontti aloitettiin lokakuussa 2011 ja sen on määrä valmistua kokonaisuudessaan huhtikuussa 2012. Taloyhtiön kaikki kolme rakennusta ovat samanlaiset ja kuten tämän tyyppisissä kohteissa on tapana, ensimmäisen jälkeen seuraavat rakennukset sujuvat edellistä vaivattomammin.  

- Kattoremontti voidaan suorittaa myös talvella ilman sen suurempia ongelmia. Tässäkin kohteessa ensi töiksi huputettiin katon työstettävä osa, joka osaltaan mahdollisti purkutöiden suorittamisen säästä riippumatta.  Purkutöiden lisäksi hupun alla kiinnitetään mm. uudet kattotuolit ja asennetaan aluskate.  Aluskatteen asennuksen jälkeen katto on säältä suojassa ja työvaiheita suojaava huppu voidaan poistaa ja siirtyä eteenpäin, toteaa myyntipäällikkö Teemu Sivenius Monier Oy:ltä

Teksti ja kuvat Topi Aaltonen

LUE LISÄÄ

KATTOASENTAJAT

Etsi tästä