Onnekas talo saa uuden katon

Slogan ”Lähellä palveluja, mutta keskellä kauneinta maalaismaisemaa” houkuttelee lukuisia toiveikkaita talonostajia. Lopullisesti Tawastien pään käänsi ja sydämet sulatti vuonna 2007 kauniin ruutuikkunaisen talon hyvä kunto. Oikein rakennettu ja huolella pidetty talo oli terve eikä edessä näyttänyt olevan suuria remontteja.

Uuden maalipinnan julkisivu kaipasi ja sai. Katto todettiin huonokuntoiseksi jo ostotilanteessa. Tawastit varautuivatkin kattoremonttiin lähitulevaisuudessa.

Tawastien omakotitalossa oli kuitusementtilevyistä toteutettu katto, kuten niin monissa muissakin aikakautensa taloissa. Koska sitä ei rakentamismääräyksissä edellytetty, myöskään Tawastien talossa ei ole aluskatetta kattorakenteen tiiveyttä turvaamassa. Hyvässä lykyssä tällainen katto on pitänyt sateen ja tuiskulumen loitolla, mutta parissa vuosikymmenessä materiaali on joka tapauksessa tullut käyttöikänsä päähän. Näin kävi myös Tawastien talossa.

Aluskatteen puute kävi selväksi. –Viime kevättalven ensimmäisinä aurinkoisina päivinä havahduimme siihen, että katon läpi tippuu vettä tupaan. Katto ei sinänsä ollut rikki, mutta rakenteisiin talven aikana päässyt tuiskulumi alkoi sulaa, Jaakko Tawast kertoo.

Läheltä katsottuna musta Vartti-kate paljastaa ikänsä. Maali on haalistunut ja sammal viihtyy suojaisissa aallonpohjissa. Murtuman räystäällä aiheutti Jaakko kaataessaan väärässä paikassa kasvavaa vaahteraa.

Voitto Monier Oy:n kaikkitiilikatosta.fi -sivuston Voita katto -kilpailussa tuli Tawasteille kreivin aikaan.

Toteuta katonvaihto kunnolla

Vartti oli hyvin suosittu kate niin omakotitaloissa kuin asuinkerrostaloissakin erityisesti  vuosina 1973-85, jolloin sitä asennettiin keskimäärin 1.5 miljoonaa neliötä vuodessa. Tältä ajalta vanhoja Vartti-kattoja on 15-20 miljoonaa neliötä. Nyt korjausvaiheessa alkavat olla 1980-1990-luvuilla rakennetut Varttikatot. Sekä savi-, että betonitiilikatot ovat kestävämpiä. Tiilikatoista nykyisin korjataan 1950-1960-luvuilla rakennettuja kohteita.

Kuitusementistä valmistetut, suurikokoiset  Vartti-levyt olivat suosittuja, sillä keveinä ne olivat helppoja ja nopeita asentaa. Syvä aaltomuoto näytti hyvältä kaikenlaisilla harjakatoilla eikä aluskatetta tarvittu. Vanhojen Vartti-katteiden kestävyyttä lisäsi vuoteen 1988 asti niiden valmistuksessa käytetty pitkäkuituinen asbesti.

Kun tämän aikakauden Vartti-levyjä ryhdytään vaihtamaan, on varauduttava siihen, että niissä voi olla asbestia. Asbestia sisältävät kuitusementtilevyt on purettava varovasti pois. Varsinaisesti niiden sisältämä pitkäkuituinen asbesti ei ole hengitykselle vaarallista, mutta levyt on silti pyrittävä irrottamaan niitä rikkomatta. Käytä hengityssuojaimia. Puretut, ehjinä säilyneet levyt viedään välittömästi työmaalta oman paikkakunnan kaatopaikalle. Sieltä saa ohjeet levyjen sijoittamisesta ja tiedon kustannuksista.

Katon korjaamisessa on aina varauduttava yllätyksiin, vaikka rakenteita olisi etukäteen pyritty huolellisesti tutkimaan. Pelkkä kuluneen katteen uusiminen ei ole yleensä järkevää. Kun kattoa kerran puretaan, se kannattaa samalla käydä läpi myös rakenteellisesti ja korjata myös mahdolliset rakennusvirheet. Läpivientien tiivistykset ja yläpohjan sekä ilmanvaihtokanaviston lisäeristys hoituvat samalla. Vanhojen kattojen kattoturva ei myöskään ole enää määräysten tasalla ja sadevesijärjestelmä joudutaan joka tapauksessa korjaamaan samalla.

 

Kesällä edessä

Tawastit suunnittelevat remonttia ensi kesäksi. Katon alusrakenteiden he uskovat olevan kunnossa eikä tila yläpohjassa rohkaise esimerkiksi lisäeristyksen tekemiseen, joten kyseessä pitäisi olla varsin yksinkertainen projekti.

Talon arkkitehtuuriin ja tuoreen maalipinnan väritykseen sopiva perinteinen, musta betonikattotiili, musta nostaa ennestään talon arvoa ja auttaa pitämään Tawastien paratiisin hyvässä kunnossa pitkälle tulevaisuuteen.

Suunnitelmissa on kotimainen Ormax Protector. Sen ainutlaatuinen Protector-pinnoite antaa tiilelle kauniin pinna joka hylkii tehokkaasti likaa ja kasvillisuutta. Pinnoite suojaa myös uv-säteilyltä, jolloin väri pysyy pitkään haalistumattomana.

Tulemme vielä myöhemmin kertomaan remontin edistymisestä.

LUE LISÄÄ

KATTOASENTAJAT

Etsi tästä