Näin katto toimii

Tiilikatto on pitkäikäisin katemateriaali

Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.

Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Esteettisyys on tietenkin tärkeä seikka, mutta tulee kuitenkin huomioida että katon tehtävä on suojata rakennusta ja asukkaita koko rakennuksen käyttöiän. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien siksi se onkin vaativin rakennusosa. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Tässä kohdassa annamme joitakin lisätietoja katon toiminnasta. Aloitamme ulkoa tai oikeammin sanottua ylhäältä.

KATTOTIILET

Tiilikattojen klassinen rakennusmateriaali on savitiili. Se on vahva, kestävä ja luonnollinen materiaali. Se sietää suuria lämpötilan vaihteluita vahingoittumatta, eivätkä tuhoeläimet tai mikro-organismit pysty vahingoittamaan sitä - erotuksena puusta, kaislasta tai päreestä, jotka ovat muita klassisia luonnonmateriaaleja. Tänä päivänä betonitiili ja pelti ovat suosituimmat katemateriaalit. Betonikattotiilen kestoikä on noin 70 vuotta ja kun se vielä on edullisin katemateriaali niin mikäs sen parempi kate olisikaan Suomen vaativiin olosuhteisiin.

Kattotiilet on muotoiltu siten, että vesi ja lumi valuvat pois niistä. Sen vuoksi tiilikatossa on oltava tietty kaltevuus, alkaen 14°:sta,  muuten on olemassa riski veden pääsemisestä tiilien alle. Tämä minimikulma vaihtelee eri tiilien välillä. Varmistaaksesi oikean kaltevuuskulman: ota yhteys jälleenmyyjääsi tai kattoasentajaasi.

Näin katto toimii

TIILIEN ALUSTA

Tiilet ovat katolla ruoteiden päällä. Tiilet kiinnitetään ja ne lukitsevat toisensa alhaalta ja ylöspäin. Tiilet kiinnitetään ruoteisiin myrskyklipseillä, ruuveilla tai nauloilla. Kiinnitystapa riippuu käytetystä tiilestä ja siitä, miten alttiina katto on äärimmäisen kovalle tuulelle. Ruoteiden ja aluskatteen välissä tulee käyttää tuuletusrimoja varmistamaan katon tuuletus.

ALUSKATE

Ruoteiden ja tuuletusrimojen ansiosta ilma pääsee vapaasti kiertämään tiilien alla, jolloin myös kosteus pääsee ulos sitä kautta. Kaikilla epäjatkuvilla katteilla (huopa, pelti, tiili) tulee käyttää aluskatetta. Katto on kokonaisuus ja pitävä vesikate saadaan aluskatteen ja katemateriaalin yhteistoiminnalla. Silloin on tärkeää että aluskatteen laatuun ja asentamiseen kiinnitetään huomiota. Parhaimmankin katteen edut ja hyödyt menetetään säästettäessä aluskatteesta. Monier suositteleekin hengittäviä eli diffuusioavoimia Divoroll-aluskatteita jotta katon toiminta ei häiriinny.

TIIVISTÄMINEN

Katon erikoiskohdat kuten harjat, aumat, sisätaitteet on hyvä tiivistää näiden omilla tiivisteillään. Tiivisteiden tarkoitus on estää roskien kuten lehtien ja havunneulasten yms pääsy tiilen ja aluskatteen väliin tukkimaan tuuletusta. Tiilikatoissa nämä kohdat on tiivistetty vuosikymmeniä sitten muuraamalla. Tämän päivän tiivisteet on kestäviä ja helppoja asentaa.

ERIKOISTIILET

Katon harjaan ja päätyihin tarvitaan erikoistiiliä. Sen lisäksi on olemassa erikoistiiliä katon läpivienteihin, kuten tuuletusjärjestelmiin ja muihin läpivienteihin. Päätytiilet ovat yksi tapa tukevoittaa kattoa. Tiilet peittävät päädyn ja korvaavat puiset tuulilaudat. Kattosi vahvistamiseksi ja lujittamiseksi on runsaasti eri ratkaisuvaihtoehtoja.

ALKUPERÄISOSIA MYÖS KATTOON

Katto ei ole koskaan vahvempi kuin sen heikoin kohta. Tämän vuoksi ORMAX käyttää paljon aikaa tutkiakseen perinpohjaisesti katon yksityiskohtia. Jokainen erikoistiili tai -osa on testattu ei ainoastaan oman erityisen toimintonsa  kannalta, vaan myös sen toimimisen kannalta koko kattorakenteen suhteen. Helpoin tapa saada toiminnaltaan taattu katto on pyytää tarjous kattopaketista ORMAXilta. Lue lisää siitä, miten tehdään onnistunut kattoremontti.

TURVALLISUUS

Kyse on sinun katostasi, mistä seuraa tietty vastuu. Sinulla on mm. vastuu niistä henkilöistä, jotka työskentelevät katolla, esim. nuohoojista ja antenniasentajista. Ilman kattoturvatuotteita he voivat kieltäytyä menemästä katolle. Kattopakettiin sisältyvät myös nämä yksityiskohdat, kuten lumiesteet, tikasaskelmat, kattosillat, tikkaat yms, joista säädetään rakennusnormeissa ja -määräyksissä. Vuosittaiset katon huollot on helppo tehdä itsekin kun katolla on asianmukaiset turvavarusteet.