Asenna katto itse

Katon asentaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja oikeat työkalut. Mikäli kattoremontti tai uuden katon asentaminen on tarkoitus tehdä itse, tässä vinkkejä asentamiseen.

Projektiin ryhtyminen vaatii sitoutumista. Asentamalla katon itse voi säästää kustannuksia. Pyrimme tekemään asentamisesta sinulle niin helppoa kuin mahdollista. Valitse valmis kattopaketti. Näin voit varmistua siitä, että saat kerralla kattoosi kaiken sen mitä tarvitset, kuten yhteensopivat kattotarvikkeet ja erikoistiilet. Voimme myös auttaa sinua tiilien katolle nostossa, mikä helpottaa ja nopeuttaa asentamista tuntuvasti.

NÄILLÄ OHJEILLA ONNISTUT

Joissain tapauksissa vanha katemateriaali voidaan jättää uuden tiilikatteen alle. Pahasti vaurioitunut tai muuten sopimaton vanha kate pitää kuitenkin poistaa. Tarkista alkutöitä tehdessäsi myös aluskatteen kunto. Aluskate kannattaa uusia, jos se on vanha ja vaurioitunut.

ALUSKATE

Aluskate on hyvin tärkeä osa talon rakennetta. Se varmistaa katon tiiviyden ankarissa sääolosuhteissa ja lisäksi sillä on tärkeä tehtävä katon ilmanvaihdossa ja kosteuden poistamisessa. Saatavana on täysin tiiviitä aluskatteita ja nykyaikaisia hengittäviä aluskatteita. ORMAXin aluskatevalikoimasta löydät sopivan aluskatteen kaikkiin talotyyppeihin ja kattoratkaisuihin.

Asenna katto itse

RUOTEET ASENNETAAN ALUSKATTEEN PÄÄLLE

Kattotiilet ladotaan puisten, aluskatteen päälle asennettavien, rakenteiden päälle. Pystysuoria rimoja kutsutaan tuuletusrimoiksi. Niitä tarvitaan sekä katon ilmastoinnissa että varsinaisten ruoteiden tukemisessa. Kattotiilet kiinnitetään vaakasuuntaisiin ruoteisiin, joiden keskinäinen etäisyys riippuu valittavasta kattotiilestä. Kun ruoteet on asennettu, voidaan tiilet latoa niiden päälle. Helpottaaksesi tiilien siirtoa katolle, voit tilata ne meiltä valmiiksi katolle nostettuina.

ASENNA KATTOTIILET

Itse tiilien asentaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman huolellisuutta. Pääperiaatteena on aloittaa tiilien latomien alhaalta räystäältä ja edetä ylöspäin kohti harjaa. Lukkiutuvat kattotiilet on yleisesti ottaen helpompi asentaa kuin perinteiset vesilukottomat kattotiilet. Osa kattotiilistä kiinnitetään ruoteisiin kattotiilinauloilla tai niiden omilla erikoiskiinnikkeillä. Kiinnitettävien tiilien tiheys riippuu kattokaltevuudesta sekä valitusta tiilimallista. Tarkista aina oikea kiinnitys asennusohjeestamme. Katon pitkäikäisyyden varmistamiseksi sinun kannattaa asentaa lintuesteet, jotka estää lintujen, lehtien ja neulasten pääsyn kattotiilien alle. Myös lintueste on alkuperäinen kattotarvike ja se kuuluu kattopakettiimme.

MUUT KATTOTARVIKKEET

Jokainen katto kuuluu varustaa kattoturvatuotteilla; esimerkiksi lumiesteillä, tikasaskelmilla ja kattosilloilla mm. nuohousta varten. Hankkimalla katon kattopakettina, saat helposti yhdellä kertaa kaiken tarpeellisen, myös tarvittavat kattotarvikkeet. Lisäksi voit itse suunnitella omat ratkaisusi mm. kattoikkunoihin, sadevesijärjestelmiin ja läpivienteihin alkuperäisillä kattotarvikkeilla.

HARJA

Katon lappeet kohtaavat harjalla. Harja joutuu muihin katon osiin verrattuna aivan erityiselle rasitukselle. Sen tehtävänä on mm. estää lumen, veden ja roskien pääsy kattorakenteisiin. Samanaikaisesti harjan tulisi osaltaan huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta, sillä ruoteiden ja aluskatteen pitkä ikä on paljolti tästä kiinni. MONIERilla on erityisesti katon harjaan kehitettyjä kattotarvikkeita, kuten erikoistiiliä ja tiivisteitä. Ne helpottavat työtä ja varmistavat katon tiiviyden ja pitkäikäisyyden.

ERITYISRATKAISUT

Katon taitteet ja esimerkiksi savupiippu vaativat erityisratkaisuja. Taitteita varten on suunniteltu mm. omia pellityksiä. Myös taitteen tiiviys on varmistettava huolella, sillä sade, lumi, oksat ja lehdet voivat päästä näistä kohdista kattotiilien alle. MONIERilla on erilaisia tiivistenauhoja, jotka tekevät vaikeimmistakin taitteista tiiviitä. Läpiviennit kannattaa myös suunnitella huolellisesti. Tavallisesti läpivientejä varten yksinkertaisesti vaihdetaan tiilet, kun katto on ladottu valmiiksi. Valikoimassamme on monia erikoistiiliä läpivientejä varten.

YKSITYISKOHTAISET ASENNUSOHJEET

Lisätietoja monista asennukseen liittyvistä yksityiskohdista saat jokaista kattotiiltämme varten tehdystä, täydellisestä asennusohjeesta. Voit aina kysyä lisätietoja myös teknisestä neuvonnastamme.

ASENNUSAPUA

Jos toteat, että katon asentaminen on liian suuri projekti, voit saada apua ammattitaitoisilta kattoasentajilta.