Kattoremontti - apua suunnitteluun

Kartoita kattoremontin tarve

Katto on pitkäikäinen hankinta, mutta sekään ei ole ikuinen. Mikäli kattosi vaikuttaa olevansa tiensä päässä, on aika harkita katon uusimista. Kattoremontti nostaa talon arvoa, joten talokauppoja suunnittelevan on hyvä tarkistaa katon kunto ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin. Kattoremontissa ei yleensä riitä ainoastaan pintamateriaalin vaihtaminen, vaan aluskate, tuuletusrimat sekä ruoteet tulee myös vaihtaa.

Laadukas kattoremontti kannattelee aikaa ja tekee julkisivusta huolitellun. Oikein tehty kattoremontti antaa huojennuksen aiheita pitkälle tulevaisuuteen. Panostamalla ja investoimalla tiilikattoon, nostat kiinteistön arvoa, pidät julkisivun näyttävänä ja rakenteet kunnossa. Ormax-tiilikate on varma valinta, sillä se kattaa kotisi vuosikymmenien ajaksi. Vaikka Ormax-tiilikate onkin korkeatasoinen kattomateriaali, myös aluskatteeseen kannattaa kiinnittää huomiota, ja myös se tulee tarvittaessa remontoida. Ammattitaitoinen Ormax-tiilikattoremontoija kartoittaa kattosi tilan ja antaa siitä edullisen tarjouksen kaikkine tarvittavine vaiheineen. Kattotyöt voit tehdä tarvittaessa myös itse-asennuksena. Tutustu tarkemmin kestävätekoiseen tiilikattoomme!

Kattoremontti järkevään hintaan!

Kestävä ja pitkäikäinen Ormax-tiilikate on varsin järkevä investointi. Kun tilaat Ormax-kattotiilet, joko asiantuntevan kattoasentajan kera, tai oman työpanoksen, voit olla varma niiden lujasta teosta. Tilatessasi kattoasentajan, pääset hieman helpommalla ja työ tapahtuu mahdollisimman turvallisesti. Olipa asennus omaa tekoa tai ammattitaitoisen asentajan tekemää, kattotyöt tulee aina suorittaa ensisijaisesti turvallisesti. Kokeneen kattoasentajan tekemä kattoremontti on paitsi turvallinen ja kestävä, se sujuu myös mukavan joutuisasti omia arvokkaita kesälomapäiviä tuhlaamatta. Joutuisa työtahti näkyy asiakkaalle myös järkevänä ja kohtuuhintaisena kattoremonttina. Kysy siis lisätietoa kattoasennuksista tai pyydä suoraan tarjous lähestyvästä kattoremontista!

Kattoremontti Vittinge-savitiilellä

Tarkasta katon kunto säännöllisesti

Pysyäksesi ajan tasalla kattosi kunnosta, on syytä tehdä kattotarkastus kahdesti vuodessa. Tarkista kattosi kunto keväisin ja syksyisin katon huoltotöiden yhteydessä. Katon vuotaminen on selkeä merkki huonosta kunnosta, mutta usein merkit eivät ole näin ilmiselviä. Huomaa katon puutteet ajoissa ja reagoi niihin ennen kuin seuraukset ovat vakavat. Katon huono kunto tulee esille harmittavan myöhään, jos kuntokartoitusta ei ole tehty uuteen kotiin muutettaessa, tai katon huoltoon ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Lue vinkkimme katon vuositarkastukseen täältä.

Oikein asennettuna ja hyvällä huollolla tiilikatto kestää jopa 70 vuotta, peltikatto 50 vuotta. Mikäli katon ikä alkaa lähennellä 50 vuotta, on syytä tehdä perusteellinen kuntokartoitus ja selvittää myös katon aluskatteen kunto. Vuosittaiset tarkastukset voit hoitaa itse, mutta vanhan katon kunnon perusteellisessa arvioimisessa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun. Useimmiten ongelmat eivät ole katemateriaalissa, vaan esimerkiksi aluskatteessa. Lue ORMAX-kattotiilien 30 vuoden takuusta.

Tunnista merkit ja toimi ajoissa

Katon kulunut ulkonäkö ei välttämättä kerro kattoremontin tarpeellisuudesta, vaikka vaikutus talosi ulkonäköön voi olla negatiivinen. Myös sisäilman huonontuminen ja ummehtunut haju ovat merkkejä katon huonosta kunnosta. Kosteusvauriot ja vuodot ovat vakavia ongelmia, ja vaativat katon välitöntä korjausta.

Katon kunnostus vai uusiminen? Mikäli teet tarkastuksen itse, kirjaa ylös katon kunnossa tapahtuneet muutokset ja kattoon liittyvät ongelmat. Kiinnitä erityistä huomiota läpivienteihin sekä muihin erityskohtiin, joissa vaaditaan ylimääräistä tiivistystä. Mikäli ammattilainen suorittaa perusteellisen kuntokartoituksen, saat kattavan raportin sekä suositukset tarvittavista kunnostustoimenpiteistä. Kun kyseessä on vanha katto, koko katon uusiminen on paras vaihtoehto. Kokenut ammattilainen osaa kertoa millainen kattoremontti sopii tarpeisiisi.

Kattoremontin suunnittelu

Kattoremontti on mittava investointi, joten sen huolelliseen suunnitteluun kannattaa panostaa. Hyvin suunniteltu kattoremontti auttaa aikataulun ja budjetin hallinnassa sekä säästää turhalta stressiltä. Hyvä suunnittelu takaa myös sen, että lopputulos on halutunlainen heti ensimmäisellä kerralla.

Kattomateriaalin valinta

Tiilikaton paino ei ole ongelma

Kattoremontin suunnittelu alkaa materiaalin valinnasta. Peltikatto on suosittu materiaali, joka ei kuitenkaan kestä aikaa tiilen tavoin. Kun peltikatto tai vanha kuitusementtikatto eli varttikatto on tullut käyttöikänsä loppuun, tiilikatto on hyvä ja kestävä tulevaisuuden vaihtoehto. Kattoremontin suunnittelussa ja materiaalin valinnassa on huomioitava mahdolliset alueelliset rakennusmääräykset, luvat ja säädökset.

Tiilikaton etu on sen pitkäikäisyys. Sen käyttöikä on jopa 20-50 vuotta pidempi kuin peltikatolla. Ormax-kattotiiliä on saatavissa useissa eri väreissä joista voit valita talosi värimaailmaan parhaiten sopivan. Musta ja punainen ovat edelleen suosituimpia tiilikaton värejä. Oikeanlaiseen aluskatteeseen yhdistettynä tiilikatto on pelti- tai varttikattoa hengittävämpi vaihtoehto. Se pitää sisätilat kesällä miellyttävän viileinä eikä aiheuta turhaa melua sateen tai muiden säätilavaihtelujen takia. Savitiili on luonnollinen tuote jonka kestävyys on omaa luokkaansa: se ei ole muiden klassisten luonnonmateriaalien tapaan altis tuhoeläinten ja mikrobien tuhoille. Kattoremonttia suunniteltaessa yleinen harhaluulo kohdistuu tiilikaton painoon. Talojen tehdasvalmisteiset rakenteet kestävät tiilikaton painon siinä missä peltikatonkin. Lue lisää tiilikaton painosta.

Tee-se-itse kattoremontti vai ammattiasentaja

Jo ajatus katolle kiipeämisestä saattaa aiheuttaa monelle huimauksen tunnetta. Kattoremontit edellyttävät monia taitoa vaativia työvaiheita, joten hyvästä työstä kannattaa maksaa. Muistathan myös, että kodin remonttien työt voidaan vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksen puitteissa. Remontti voidaan toki tehdä itsekin, mutta jos et ole varma taidoistasi, luota ammattilaisen apuun. Olemme listanneet luotettavat valtuutetut kattoasentajat.

Mikäli suunnittelet omatoimista kattoremonttia, suosittelemme sinulle valmista kattopakettia, josta otamme määrävastuun ja tarjoamme ainoastaan tuotteita, joiden toimivuus yhdessä on testattu. Perehdy huolellisesti kattoremontin vaiheisiin.

Kattoremontin hinta

Kattoremontin hinta on monen tekijän summa. Siihen vaikuttaa esimerkiksi talon kerrosten lukumäärä ja korkeus, katon kaltevuusaste ja erilaiset remontti- ja tapauskohtaiset kulut. Pyydä tarjouksia jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua kattoremontin ajankohtaa ja vertaile tarjoukset huolella.

Katon hintaan vaikuttaa:

  • Katon materiaali (huomio sekä vesikatteen että mahdollisen aluskatteen kustannukset)
  • Katon pinta-ala ja rakenne sekä muodot (huomioi ikkunat ja muut läpiviennit)
  • Tarve ruoteiden uusimiseen
  • Kattoturvatuotteet
  • Asennuskulut
  • Kattoremontin ajankohta (sesonkivaihtelut)
  • Työturvallisuus kattoremontin aikana

Mikäli käytät ammattilaista, varmista että heillä on työturvallisuus kohdallaan. Pahimmassa tapauksessa voit joutua itse vastuuseen työmaalla tapahtuneista tapaturmista.

Aloita kattoremonttisi suunnittelu ja pyydä tarjous materiaaleista tai kutsu ammattilainen ilmaiselle arviointikäynnille.

Kattoremontti vaiheittain

Vanhan katon purkaminen ja aluskate

Jokainen kattoremontti on erilainen, mutta yleensä ne seuraavat samaa kaavaa. Ensimmäinen askel on vanhan vesikatteen purkaminen ja materiaalin asiamukainen hävittäminen. Mikäli remontin hoitaa ulkopuolinen, kannattaa purkuun ja loppusiivoukseen liittyvistä yksityiskohdista sopia tarjouksesta neuvoteltaessa.

Vanhan katon purkamisen jälkeen on vuorossa aluskate. Aluskatteen tarkoitus on suojata taloa lumelta ja vedeltä. Sen tärkeys korostuu Suomen haastavissa sääolosuhteissa. Aluskatteen asennuksessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että aluskate roikkuu noin 4 cm kattotuolien välissä. Näin vesi ohjautuu keskelle eikä kulje kattotuoleja pitkin ja ohjaudu mahdollisista naulanrei’istä sisään. Kun aluskate on oikealla tavalla asennettu ja limitetty, se ei päästä vettä valumaan katon rakenteisiin. Aluskatteen päälle asennetaan kattotuolien suuntaisesti kiinnitettävät tuuletusrimat. Pohjatöitä tehtäessä katon rakenteista saattaa paljastua jotain yllättävää, johon ei osattu varautua tarjouksesta sovittaessa. Ongelmat on syytä korjata vaikka ne eivät sisältyisikään remonttisopimukseen. Ammattilaistakin kannattaa muistuttaa mainitsemaan kaikista virheistä tai mietityttävistä asioista, jotta ne tulevat kerralla korjatuksi.

Katemateriaalin uusimisen vaiheet

Vesikatto, kattoturvatuotteet ja lopputarkastus

Ennen vesikatteen asennusta katolle kiinnitetään vaakaruoteet lasketun tiilijaon mukaisesti. Tämän jälkeen voidaan aloittaa kattotiilien latominen, joka tapahtuu alaräystäältä harjalle päin. Mikäli päädyt tekemään kattoremonttisi itse, suosittelemme tilaamaan tiilet suoraan katolle toimitettuna.

Tiilikatteen ollessa valmis voidaan asentaa kattoturvatuotteet, kuten tikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Nämä kaikki tuotteet kuuluvat täydelliseen Ormax-kattopakettiin.

Katon harja joutuu muuhun kattoon verrattuna erityiskoetukselle, ja siksi suosittelemmekin Ormaxin katon harjaan kehitettyjä kattotarvikkeita, kuten erikoistiiliä ja tiivisteitä. Erikoisratkaisuja tarvitaan myös katon läpivienneille, joissa tuotteiden yhteensopivuus on ensisijaisen tärkeää.

Kattoremontin päätteeksi tarkastetaan työn jälki ja huolehditaan remontin jälkien siivoamisesta sekä jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä.

Kattoremontin jälkeen

Onnistuneen kattoremontin jälkeen haluat nauttia upeasta katostasi mahdollisimman pitkään. Siksi katon kuntoa tulee tarkkailla kattoremontin valmistuttua ja kattoa kannattaa huoltaa tasaisin väliajoin. Ammattilaisen tekemä remontti antaa parhaat mahdolliset edellytykset pitää katosta hyvää huolta myös tulevaisuudessa.

Käännä siis katse kattoon ja tarkista, millaisessa kunnossa se on. Huonokuntoisen katon kanssa ei kannata aikailla, sillä vesivahinkojen ja kosteusongelmien riski pienenee huomattavasti uuden katon myötä. Täytä yhteydenottolomakkeemme; asiantuntijamme neuvovat sinua kaikissa kattoremonttiin liittyvissä asioissa.

Katso videot kumppaneidemme toteuttamista kattoremonteista